Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

This is the right place to report general bugs, make suggestions or ask for help.
Post Reply
dsteuer
Posts: 42
Joined: Sun May 24, 2020 11:21 am

Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by dsteuer » Mon Oct 11, 2021 9:52 pm

Hi folks,

stumbled upon a strange bug, I think.
If a portrait picture ist included as

Code: Select all

[img=... width=nn]
it is shown as landscape regardless of exif information.

If included as

Code: Select all

[img=... scale=NN]

it is shown as expected i.e. keeps the original orientation.

Detlef

User avatar
Arvid
FlatPress Coder
Posts: 270
Joined: Sat Jan 26, 2019 7:40 pm
Contact:

Re: Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by Arvid » Sat Oct 30, 2021 11:53 am

Detlef,

I am unable to reproduce this.
I uploaded this landscape-oriented image to my test blog and created this entry:

Code: Select all

[img=images/2021-04-15_fp15.jpg width=200]
It just shows the image in landscape orientation and 200px wide as expected.

Can you reproduce this with any image? (And, if not: Can you provide the image that causes this behaviour?)

All the best,
Arvid

dsteuer
Posts: 42
Joined: Sun May 24, 2020 11:21 am

Re: Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by dsteuer » Sun Oct 31, 2021 10:26 am

Hi Arvid,

as said in the post the picture itself should be portrait,

Now, if I set the width as described, it is shown in landscape.

Pictures originally in landscape work just fine.

Detlef

User avatar
Arvid
FlatPress Coder
Posts: 270
Joined: Sat Jan 26, 2019 7:40 pm
Contact:

Re: Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by Arvid » Mon Nov 01, 2021 10:43 am

Sorry, my bad.
I tested it again with an image in portrait orientation (this one), but I still can't reproduce the described behaviour.
1.png
1.png (216.43 KiB) Viewed 214 times

Does the problem occur for you with the image linked above?
What browser/OS are you working in?

All the best,
Arvid

dsteuer
Posts: 42
Joined: Sun May 24, 2020 11:21 am

Re: Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by dsteuer » Mon Nov 01, 2021 5:09 pm

Hi Arvid!

This one is embarrasing. When I created the pages from an Android Browser (Fennec) and later on a laptop in a train I had to do some heavy lifting
to get portrait pictures show up as portrait when given a width parameter. I cost me hours, I am sure about that, as it nearly drove me crazy.
:)

But: I can not reproduce it now. Not with img= nor with photoswipeimage=

I tried your picture and the pictures that caused the problems while in Italy. All work just fine.

It it ever happens again, I'll save the problem-picture before doing anything else.

Once again sorry for the noise.

Detlef

User avatar
Arvid
FlatPress Coder
Posts: 270
Joined: Sat Jan 26, 2019 7:40 pm
Contact:

Re: Bug? Setting a width for a picture forces landscape orientation

Post by Arvid » Sat Nov 06, 2021 10:51 am

Weird... :?

Let's see if that occurs again.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests